7.4.2023 20:35
Jämsän Retki-Veikot ry

JRV-kuntorastit to 13.04.2023 ja pieni päivitys

Pikainen kierros Jämsän keväisissä kortteleissa vahvisti sen, että hanket korkeat nietokset ovat sulaneet lähes olemattomiin. Onneksi varsinkin pisimmillä radoilla on vielä muutama lumipätkä hankaloittamassa suunnistajan vetävää askellusta. Sulaneet nietokset tarkoittavat ainakin paikka paikoin märkää eli reitinvalinnoista riippuen tossu kyllä kastuu enemmän tai vähemmän. Hiekoitussoraa on paljon eli jalkaan kannattanee laittaa jotakin karkeakuvioista; toki lenkkareillakin pärjää. Mitään hellettä ei ole luvattu, mutta eiköhän itse kullekin lämmin tule.

_____

No niin hyvä suunnistava kuntorastikansa: rastikausi 2023 käynnistyy torstaina 13.04. Luvassa on 28 suunnistuskertaa, upeita maastoja ja varmasti hyviä ratoja itse kullekin.

Suuria muutoksia rastikäytäntöihin verrattuna aikaisempiin kausiin ei ole tehty, mutta yksi kuitenkin eli paluu koronaa edeltävään aikaan: toiveissa on, että itse kukin pääsisi metsään torstaina varsinaisena rastipäivänä. Metsässä oleva rastikalusto kerätään pois kohtuu nopeasti torstain jälkeen kulloisellekin järjestäjäporukalle sopivassa aikataulussa. Mattimyöhäisille metsään jätetään kuitunauhat osoittamaan rastipisteiden sijainteja. Nauhoihin voi ja kannattaa askarrella ko. rastien pvm ja rastin koodi. Karttoja tulee myyntiin Sportiaan.

Ja sitten tämän kauden ensimmäiseen hehkutukseen (jota moni on jo varmaan odottellutkin): lunta on metsässä vielä sen verran, että kauden ainakin kaksi ensimmäistä rastikertaa mennään talvirastien viitoittamalla tiellä eli korttelia pukkaa. Pienenä kertauksena tutustutaan siis Jämsän ja Jämsänkosken taajamiin vielä kertaalleen. Kevät etenee ja lumet sulavat hyvää vauhtia - jalkinesuositus torstain rasteille tullee viimeistään keskiviikkona.

Tämän vuoden talvirastien jälkimainingeissa oli pientä pohdiskelua siitä, että voisiko osa talvirastien radoista olla vähän pitempiä. No, nyt tähänkin kysymykseen saadaan vastaus, sillä tarjolla on peräti 6 km sprinttirypistys. Siinä saa loikottaa ja tuulettaa keuhkojaan aivan rauhassa, sillä rata ei lopu kesken. Mietinkin, että talvirasteilla hyvin pärjänneet voisi oikeastaan velvoittaa suunnistamaan ko. rata. Toki muutkin sen voivat suunnistaa - tarjolla kun on pitkää siivua, ehkä myös kunnon penkkaa ja varmasti jälkispekulaatioita aiheuttavia reitinvalintoja.

Toisaalta, jos askel ei ole aivan niin herkässä, tarjolla on myös 4 ja 2 km vaihtoehdot. Näiltä radoilta on karsittu kaikki turha pois eli ne sopivat nopeaan rinttaukseen, rauhallisempaan reitinvalintojen pohdiskeluun sekä tietysti heille, jotka vain haluavat nauttia mukavasta kevätsäästä kartta kädessä (sääennuste lupaa 11 C ja puolipilvistä).

Ihan vain suunnistajan elämän hankaloittamiseksi karttoihin lisätty pinkkiä sillei sopivasti. Ei kannata kuitenkaan hätääntyä, sillä kielletyt alueet ovat kyllä aika loogisilla paikoilla. Isojen teiden ylitysten määrää on pyritty minimoimaan, mutta niitä on, joten olkaa varovaisia, jottei kausi lopu heti alkuunsa.

Kaikkien karttojen mittakaava on 1:4000; 2 km:n kartta on A4 kokoinen; 4 ja 6 km:n ratojen kartat ovat A3-kokoisia. Varatkaa siis sopivan kokoinen karttamuovi mukaan.

Tapahtumakeskus rakentuu vanhalle lukiolle CM:n puolelle eli tänne. Autot on syytä pysäköidä yläparkkeihin tai lukion 9-tien puoleiseen päätyyn jo puretun kirjaston p-paikalle (varalla S-marketin ja CM:n parkkipaikat). Jämsäläiset tullevat paikalle kävellen tai pyöräillen.

Ja kuten kaikissa isoissa tapahtumissa, paikalle saapuu myös Suunnistajan kauppa. Eli nyt on mahdollista päivittää tai uudistaa omaa suunnistusrekvisiittaa.

Sitten vielä lopuksi: muistakaa ostaa rastipassit - niille toivottavasti tulee käyttöä kauden aikana.

Näillä saatesanoilla tervetuloa suunnistuskauden avausrasteille Jämsän keskustaan. Maastoon pääsee klo 17 jälkeen. Lähtöön saadaan toivottavasti kuvan mukainen tunnelma.

t: kuntorastipoppoo.