25.6.2023 18:08
Jämsän Retki-Veikot ry

Aapo Virkajärvelle nuorten EM-kisoista kaksi kultaa

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut kilpailtiin juhannuksena Bulgarian Velingradissa.

Perjantaina kilpailtiin sprintti, lauantaina pitkämatka ja sunnuntaina viestit. 16 vuotiaiden poikien sarjassa Aapo voitti sprintin ja pitkänmatkan. Poikien 16-vuotiaiden sarjassa Aapo Virkajärvi ja Rasmus Töyrylä ottivat kaksoisvoiton. Kilpailun kolmas oli Tsekin Jan Vanicek. Suomalaiset saivat toistensa välille viiden sekunnin eron. Voitto yllätti Jämsän Retki-Veikkoja edustavan Virkajärven.

"Aika uskomaton fiilis on tällä hetkellä, mutta toisaalta katseet oli käännetty juuri näihin kisoihin. En siltikään ihan voittoa osannut odottaa vaan pikemminkin palkintopallisijoitusta, Virkajärvi kertoi". Radan alku sujui voittajalta erinomaisesti. Suunnistusteknisesti vaativalle loppuradalle mahtui pientä haparointia, mutta se sujui silti riittävän hyvin mestaruuden varmistamiseksi.

Toinen kulta tuli lauantaina pitkältä matkalta. Aapo voitti pitkän matkan kilpailun täysin ylivoimaisesti. Espanjan Aratz Beobide jäi vajaan kuuden kilometrin radalla Jämsän Retki-Veikkoja edustavalle suomalaiselle yli kolme ja puoli minuuttia. ”Ennen kisaa mietin, että kyllä täältä voitto voisi tulla. Viime vuonna olin oman ikäisissäni parhaita suunnistajia, joten ykkössija oli odotusten alla”, Virkajärvi kertoi.

Radan vaikeimmalle rastille mahtui yksi minuutin virhe, mutta erittäin hyvä alku ja loppumatka sinetöivät ylivoimaisen voiton. Virkajärvi starttasi kilpailuun oman sarjansa alkupuolella. Voittaja uskoi, ettei se lopulta haitannut suoritusta.

”Itse asiassa siitä saattoi olla hyötyä, sillä aamulla oli viileämpi keli. Lisäksi metsässä ei ollut vielä paljon muita suunnistajia, joten sain tehdä rauhassa omaa työtä. En usko, että urista oli suurta hyötyä, sillä täällä piti puskea tiheistä alueista tahdon voimalla läpi”, Virkajärvi jatkoi.

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut päättyivät sunnuntaina viesteihin. Poikien 16-vuotiaiden sarjassa Suomi tuli maaliin kakkosena, mutta joukkueen suoritus hylättiin väärän leiman takia. Kaikkiaan Suomi saavutti kolmena kisapäivänä viisi kultamitalia ja kahdeksan mitalia. Joukkuetilastossa Suomi oli kisojen toiseksi paras maa Sveitsin jälkeen. Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen oli syystäkin tyytyväinen.

”Kisojen aikana suorittaminen oli loistavalla tasolla kautta linjan. Konkarit, jos tällaista sanaa voi tässä yhteydessä käyttää, näyttivät esimerkillään, miten onnistutaan. Tämän lisäksi ensikertalaiset tekivät aivan jäätävän hyviä vetoja ja taisivat itsekin vähän yllättyä.”

Nuorten EM-kisojen tiedotteet https://www.suunnistusliitto.fi/
Teksti ja kuvat: SSL