31.7.2023 12:50
Jämsän Retki-Veikot ry

JRV:n kuntorastit 3.8. Juurikkamäessä

Illuusio eli havaintoharha on hahmotusvirhe joka syntyy, kun aistiärsykkeen osat vääristävät kokonaisuuden. Illuusioksi kutsutaan myös taideteoksen, esityksen tai muun vastaavan synnyttämää todellisuusvaikutelmaa. Havaintoharha on väärin tulkittu aistimus, siinä on siis todellinen ulkoinen aistiärsyke, joka tulkitaan väärin. Hallusinaatio eli aistiharhassa harhan sen sijaan tuottaa keskushermosto, eikä ulkoista aistiärsykettä ole. Illuusion kaltainen tila taas on ilmailufysiologiassa hallusinaatioksi kutsuttu harha-aistimus. Jokainen aisti voidaan erehdyttää havaintoharhalla, tunnetuimpia ovat näköön liittyvät harhat. Osa havaintoharhoista on henkilökohtaisia. Joku voi kokea ne eri tavalla kuin toinen, jotkut taas eivät ollenkaan. Näin kertoo Wikipedia havaintoharhoista.

Toivotaan, että JRV:n tulevalla kuntorastilla ei tulisi samaistamisvirheitä eli havaintoharhoja. Tämä on kyllä mahdollista, jos suunnistus roiskitaan sinne päin taktiikalla. Ratamestari on pyrkinyt naaraamaan kuntoilijoiden käyttöön alueen parhaimpia maastoalueita. Tällä kertaa tarjoilaan Juurikkaanmäessä vaikeilla radoilla tyhjiä rinnealueita kuin vaativia pienipirteisiä alueita, jossa saa olla tarkkana. Vaativilla radoilla on pyritty noukkimaan muutamia tarkkoja rastipisteitä. Lisäksi radoilla on tarjolla sujuvuutta vaativaa reitinvalintaa. Näin on haettu kuntoilijoille radoille erilaista rytmitystä. Pelkkä pitkä päätyyn ja perään suunnistus ei vaativilla radoilla onnistu.

Helpot radat on taas pyritty tekemään riittävän helpoiksi polkuihin tukeutuvaksi, jotta nuoremmat saavat turvallisen suunnistuskokemuksen. RR-rataa ei olla tehty lähtöpaikan lähialueen pitkän heinän ja huonokuntoisuuden vuoksi. Sen sijaan lapsille on suunniteltu 1H rata, joka tukeutuu alueen metsäkoneuriin, polkuihin ja tiestöön. Rastipisteet on pyritty valitsemaan siten, että radan pystyisi kiertämään itsenäisesti ja rastipisteet ovat helposti saavutettavissa.

Helpot radat 1H, 3H ja 4N ylittävät tai kulkevat Moiskalantietä pitkin. Tässä erityistä varovaisuutta, kun ylitätte tien. Autoliikenne tiellä on vähäistä, mutta ylimääräinen vilkaisu kumpaankin suuntaan tien ylityksessä ei ole haitaksi. Niin kiire ei saa olla. Kyse on kuntorasteista.

Tarkempi lähtöpaikka. Kuntorastikeskus rakentuu Pykälä-Himos latureitille Moiskalantien varteen. Metsään pääsee klo 17-19 välisenä aikana.

Pysäköinti tienvarsiparkkina tien oikeaan reunaan. Opastus alkaa Jämsästä Citymarketin liikenneympyrästä Juokslahdelle päin.

Radat: 1H, 3H, 4N, 3V, 5V ja 7V. Kartan mittakaavat ovat 1:8000 (kaikki radat) ja 1:10000 (3V, 5V, 7V).


Terveisin: Jonne, Joonas, Susanna, Heikki, Siiri, Antti, Kaisa ja Jorma