9.6.2024 10:56
Lasten suunnistuskoulu

Leimaus-leirin tunnelmia

JRV:n 14 junioria ja 5 ohjaajaa osallistuivat tällä viikolla ma-to Leimaus-leirille Pajulahden urheiluopistolla. Meiltä leirille osallistui Eero, Elias, Janette, Lassi, Oskari, Emil, Vilma, Linnea, Matias, Iida, Eino, Kalle, Ella ja Ronja. Ohjaajina Mia, Katri, Susan, Suvi ja Terhi. Leiriläiset jakaantuivat kuuteen eri taitotasoon: RR, TR, Taso 1, Taso 2, Teho ja Pro. Meiltä oli osallistujia joka tasolla. Pro-ryhmän Ronjalla oli koko leirin ajan oma aikataulu ja harjoitukset. Muilla harjoitukset olivat samoissa maastoissa ja saman aikataulun mukaan. Majoituimme luokassa lattiamajoituksessa, jonka ansiosta juniorit viettivät paljon aikaa yhdessä sekä ryhmäytyivät keskenään ikätasosta riippumatta. Majoitus oli tällä kertaa lähellä kaikkea eli ruokailut, avajaiset, oheisohjelmat sekä rantasauna ja uimaranta olivat lähellä eikä siirtymisiin mennyt aikaa kuten aiempina vuosina.

Leirillä oli kaikkea kivaa oheisohjelmaa suunnistuksen lisäksi. Helteinen kesäsää suosi meitä leirin ajan ja leiriläiset viilensivät itseään uimalla monta kertaa päivässä. Leirin avajaiset keräsivät kaikki 1500 leirille osallistujaa samaan paikkaan ja samalla näimme kuinka suuri joukko meitä oli mukana. Avajaisissa seurojen viirit saapuivat hienossa kulkueessa alueelle, leirikummi Minna Kauppi puhui leiriläisille sekä lopussa opeteltiin yhteinen leiritanssi. Leirillä oli monipuolista oheisohjelmaa mm. tutustumista pyöräsuunnistukseen, Rastiralli-kiertue, temppurata, kehonhuolto sekä leirikummin luento. Leirimaksuun sisältyi myös käynti Seikkailupuistossa, jossa moni meidän porukasta ylitti itsensä kiertämällä eritasoisia maastoon ja puustoon rakennettuja ratoja.

Suunnistusharjoituksissa oli monipuolisesti erilaisia harjoituksia. Ensimmäisenä päivänä opiston ympäristössä oli sisäsuunnistusta, tötsäsuunnistusta, sprinttiviuhkoja sekä leimausrata. Tiistaina harjoittelimme aamupäivällä suunnistusvetoja. Iltapäivän harjoituksen teemana oli multitekniikka, joka sisälsi mikrosuunnistusta, viuhkoja sekä tarkkuussuunnistus-tyylisesti opeteltiin rastimääritteitä. Toisena päivänä harjoituksiin oli n. 2 km siirtymiset mennen tullen, joten näin tuli hyvät alku- ja loppuverryttelyt. Liikkeellä olimme lähes 3h/harjoitus, joten askelia kertyi ja juomapullot tyhjenivät janoisiin suihin.

Keskiviikkona oli bussikuljetus Lahden urheilukeskukselle. Keskustan sprinttivedoissa tutustuimme Knock-out sprinttiin runner's choicen muodossa. Iltapäivällä oli käytäväsuunnistusta urheilukeskuksen maastossa hiihtoreittien uria hyödyntäen. Maaliin tultiin stadionin jyrkkää mäkeä alaspäin kuuluisan J-mutkan vierestä. Yhdestä suusta totesimme, että tv-kuva vääristää mäkien jyrkkyyttä ja saa näyttämään ne pienemmiltä. Harjoitusten välissä kävimme tutustumassa Lahden hiihtomuseoon ja mukaviin puuhapisteisiin sekä nauttimassa viileästä sisätilasta. Keskiviikko illan kruunasi leiridiskot, ensin nuorempien disko ja sen jälkeen isompien diskojytkeet saivat leiriläiset liikkumaan.

Viimeisenä leiripäivänä leiriviesti oli korvattu partiosuunnistuksella. Joukkue koostui viidestä eri taitotason suunnistajasta. He jakoivat kaikki 22 rastia rogaining tyyppisesti keskenään ja suunnistivat ensin maaston puolella omat reittinsä. Sen jälkeen jokaisella oli oman taitotason mukainen sprinttisuunnistus, jonka jälkeen tultiin kotipesään. Kaikkien suunnistajien palattua sinne, juostiin yhdessä maaliin. JRV Vileke oli sijalla 23 ja JRV Jelemo oli sijalla 122, mukana oli yhteensä 171 joukkuetta.

Leiri päättyi partiosuunnistuksen jälkeen ruokailuun ja tavaroiden pakkaamiseen autoihin, jonka jälkeen suunnistettiin kotimatkalle uusien kokemusten kera sekä väsyneinä ja haikein fiiliksin. Yhteistuumin päätettiin, että ensi vuonna lähdetään uudestaan Leimaus-leirille Kuortaneen urheiluopistolle.