9.7.2024 17:30
Jämsän Retki-Veikot ry

Aapo ja Heta nuorten MM-kisoissa

Nuorten suunnistuksen maailmanmestaruuksista kisailtiin viime viikon aikana Tsekin Pilsenissä. Mukana oli JRV:stä sisarukset Aapo ja Heta.

Kilpailut alkoivat maanantaina sprinttiviestillä, jossa Heta ja Aapo kilpailivat Suomen 3. joukkueessa: Heta ensimmäisellä osuudella ja Aapo toisella osuudella. Molemmat avasivat kisansa hyvin, ollen osuussijoituksien noin 30 paikkeilla. Erikoisuutena sprinttiviestissä oli koulu, jonka sisälle pääsi ja reitinvalintoja ja rasteja oli koulun sisällä.

Tiistaina oli vuorossa henkilökohtaisen sprintin vuoro. Heta starttasi kilpailun ensimmäisten joukossa ja suunnisti rutiinisuorituksella niukasti 50 ulkopuolelle sijalle 51. Aapo päätti jättää sprintin väliin ja panostaa metsämatkoille pienten jalkatuntemusten takia. Radoilla tarjottiin reitinvalintaa, jota luotiin myös keinotekoisilla kielletyillä alueilla ja pärjätäkseen täytyi jaksaa juosta loppuun asti.

Kolmantena peräkkäisenä kisapäivänä oli tarjolla pitkä matka, joka oli miehillä 11,6km ja naisilla 9,5km. Kisa sisälsi raastavia nousuja ja paljon korkeuseroja, jotka vaikuttivat paljon myös reitinvalintoihin. Aapo selvitti kisan haasteet mainiosti ollen toiseksi parhaana suomalaisena kisan 31. Heta kohtasi kisassaan epäonnea saadessaan monta ampiaisen pistoa sääreensä, jonka jälkeen kisan jatkaminen ei onnistunut.

Torstaina oli välipäivän vuoro, jonka jälkeen perjantaina startattiin keskimatkan kisaan. Kisa suunnistettiin tasaisemmalla alueella, jota kuitenkin halkoivat syvät jontkat. Heta ja Aapo suunnistivat kisansa sujuvasti, välttäen isoimmat virheet. Molemmat suunnistivat kisojen parhaan henkilökohtaisen sijoituksen: Heta 39. ja Aapo 12.

Lauantaina oli kisat päättävän viestin vuoro. Heta ja Aapo olivat molemmat saaneet ankkurin viitan harteilleen, Aapo miesten 1. joukkueessa ja Heta naisten 2. joukkueessa. Viesti kilpailtiin samasta kilpailukeskuksesta kuin keskimatka, joten maastotyyppi oli osittain samankaltaista. Viestissä oli kuitenkin myös erittäin vaativa pienipiirteinen supikkoalue, jossa virheitä nähtiin paljon. Aapo suunnisti osuutensa lähes virheittä ja ankkuroi Suomen hienolle neljännelle sijalle, ollen 11. nopein ankkuri. Näin Aapo pääsi mukaan kisoissa 6 parhaan joukkueen kukitukseen. Hetan alkuosuus sujui loistavasti, mutta muutama herpaantuminen loppumatkasta vesitti täydellisen suorituksen. Heta kuitenkin ankkuroi joukkueensa mainiosti 18. sijalle kaikki joukkueet mukaan lukien.

Monipuoliset kisat takana, jotka sisälsivät upeita onnistumisia, mutta varmasti myös jotain jäi hampaankoloon tuleville vuosille! Heta ja Aapo saavat pukea Suomi-paidan päälleen vielä tällä kaudella syksyllä JEC:issä eli Junior European cupissa!